Sommerpriser 2015 er nu klar!

25/09/2014

Sommer ferie

Savner du sol og varme ? Er du allerede igang med planlægning af næste års påske eller sommerferie ?

Vi har fået en del kunde forespørgelser for 2015 sommerpriser, og har dem nu klar så du kan booke din påske eller sommerferie bil online eller du kan sende os en email til bookings@hellehollis.com.

Det er vist unødvendigt at nævne, at hvert år bliver vi udsolgt i de mest populære bilgrupper, så hvis du gerne vil sikre dig at netop din bilmodel er ledig når du kommer på ferie, så anbefaler vi at du booker din bil tidligt.

Husk at du ikke skal betale forud og der er heller ingen afbestillings eller ændringsgebyr.

Undgå at falde i fartfælden!

25/09/2014

Bil

Nu skal du passe ekstra på så du ikke får en fartbøde.

Den spanske trafik styrelsen har uden forudgående varsel ændret kriteriet for at give fartbøder.

Hidtil har der været en radar fejlmargen på 10% som kom føreren til gode før en fartbøde blev givet.

Hvis der f.eks. var en fart begrænsning på 120km, så kunne man i realiteten køre 130 km/t før der blev givet en fartbøde. Denne ”nåde margen” er nu blevet reduceret, så bøden allerede bliver udskrevet ved 126 km/t hvor  det drejer sig om en fast  radar, og ved 128 km/t hvor det drejer sig om en mobil radarkontrol..

Dvs at ”nåde” margen er blevet ændret til 5% ved faste radarkontroller og 7% ved mobile radarkontroller.

På veje hvor hastighedsgrænsen er mindre end 100 km/t gives der nu 5 km/t i margen ved faste radar kontroller og 7 km/t ved en mobil radar kontrol.

Vi vil gerne at du får dig en god afslutning på din ferie og uden unødvendige overraskelser, så husk at overhold fartgrænserne.

 

Hvor kan jeg printe mit boardingkort ?

21/09/2014 | 5 kommentarer

Helle Hollis PC service point

Når familien skal på sommerferie planlægges alt som regel ned til mindste detalje. Hotel og/eller lejebolig vælges. Flybilletter bestilles og betales, dog er det sjældent at den oprindelige pris indikation er den du ender ud med at betale. Der er tillæg for betaling med kreditkort,  og skal der være plads til tøj, sko og et par gode bøger betales der for kufferten.

Når afrejse datoen nærmer sig sætter du dig igen til computeren for at printe boardingkortene ud, du skulle jo nødig af med 15 € per flybillet, fordi du har glemt at printe dem og her kommer så  det sidste nye fra visse luftfartselskaber.

Man har meget “smart” indført at boardingkortet først kan printes 7 dage før afrejse, medmindre der igen betales et ekstragebyr (nu for en siddeplads), hvilket vil sige at udrejsens boardingkort printes uden problemer, mens hjemrejsens, først kan printes når du ligger ved poolen på din destination.

Smart, for hvem har lige adgang til en pc og printer under deres ferie, hvorfor de fleste igen trækker kortet op af pungen og betaler endnu et af de utallige gebyrer.

Men hos Helle Hollis er der hjælp at hente. Vi har en PC stående i venteområdet på vort hovedkontor ved Malaga lufthavn, hvor du selv kan fakturere online og printe dit boardingkort – helt GRATIS.

Vi anbefaler at du kommer ind en dag i din ferie for at printe kortet, så itilfælde af at der er problemer, at der er tid til at få det løst, eller at du kommer i god tid, før din flyafgang.  Det kan jo være en del andre af vore kunder som har fået samme idé.

Print GRATIS dit hjemrejse boardingkort hos Helle Hollis på hovedkontoret i Malaga, endnu en af de mange fordele ved at leje din bil hos os !

Luna Mora i Guaro

3/09/2014

Luna Mora i Guaro

En af de store begivenheder på Costa del Sol er ”Luna Mora” i Guaro som finder sted i weekenden 06.09-07.09  og weekenden 13.09-14.09. ´

Guaro er en lille spansk landsby som ligger ligger 40 km fra Malaga, via Coin – og 20 km fra Marbella via Monda.   Klik her for kørsels beskrivelse.

Gennem mange år har Guaro arranget en festival hvor byen bliver omdannet til Al-Andaluz epoken med  over 25.000 levende stearinlys i byens stræder når mørket sænker sig.   Det er byens beboere som sørger for at landsbyen bliver smukt dekoreret.

Der er teater, gøgl og eksotiske spisesteder kun oplyst af de levende stearinlys, og som giver en helt speciel stemning. Desuden bliver der arangeret flamingo koncerter, som der kan bestilles billetter til på forhånd og som afholdes i byens auditorium, eller du kan lytte til andre musikgrupper som spiller i byens stræder.

Guaro har arrangeret at der er masser af parkeringspladser udenfor  landsbyen, og  der køres med minibusser frem og tilbage til festivalen, så det skulle være let at besøge begivenheden.

Læs videre her.

Rio Chillar ved Nerja

29/08/2014

Rio Chillar Nerja

Jeg har egentlig altid vidst at der var en rigtig flot vandretur fra Nerja – op i Chillar floden. Jeg har også altid vidst at det var et meget populært udflugtsmål, især for de lokale vandrere, picknikkere og ferskvandsbadere – og måske lige netop derfor har vi ikke fået taget os sammen til selv at besøge floden.  Vi er vist mest til naturoplevelser uden alt for mange forstyrrende elementer.

Da imidlertid én af Ingelises veninder havde lagt fotos fra sin flodtur op på facebook, blev nysgerrigheden for stor – og det besluttedes at nu skulle det være vores tur til at tage herlighederne i nærmere øjesyn.

Dagen blev afsat i kalenderen, og søndag den 3. august satte vi, relativt tidligt om morgenen for en søndag, GPSsen i vor Helle Hollis udlejningsbil med kurs mod Calle Mirto i Nerja – omkring en times kørsel fra Malaga ad A7 mod Motril.

Efter at have parkeret bilen forsvarligt startede vi vor 5 timers uforglemmelig vandretur, hvor vi næsten hele tiden vandrede nede i selve floden.

Vi startede fra det nedlagte stenbrud, hvor der er en overvåget P-plads til 62 biler. På dette sted er floden ikke særligt veldefineret. Selve flodsengen er det meste af tiden bred, og selve floden er kun en lille bæk som snor sig ind og ud. Denne strækning tilbagelægges uden udfordringer overhovedet (udover at man tåbeligt nok hele tiden forsøger at undgå at få våde fødder) og i løbet af en lille halv time når vi frem til vandkraftværket.

Ved denne lejlighed var én af slusehullerne lukket op, så de der havde brug for det kunne her få sig et vældigt brusebad fra den lårtykke stråle der stod ud af vandkanalen som fører Nerjas brugsvand frem til lagertankene.

Herfra snævrer floden sig ind, og det bliver uundgåeligt at gå med fødderne i vand. Vandet når i starten op til anklerne – og det virker nu tåbeligt at vi i starten forsøgte at undgå våde fødder. Temperaturen på vandet er behageligt, og føles på intet tidspunkt koldt.

Efter yderligere en lille times vandring snævrer floden sig yderligere ind, og er på sine steder blot godt en meter bred. På hver side rejser de blankslidte marmorvægge sig mange meter i vejret. Det kan være vanskeligt at afgøre nøjagtigt, men jeg er overbevist om at de i hvert fald rejser sig 3 etager højt over vore hoveder.

Rio Chillar Nerja
Floden snævrer sig ind   (Privat foto cc: Hans Hugo From)

Denne del af floden er utrolig spændende, og man overraskes konstant over hvad der møder én om det næste hjørne. Vandstanden her når sine steder op til knæene, og flodbunden byder på enkelte forhindringer i form af små strømfald og væltede stammer – der mest af alt er dekorative. Lyset brydes smukt i det klare vand, og spillet imellem lys og skygge er vanvittigt smukt.

Efter en halv times tid breder floden sig igen ud, og vi når frem til de første pools hvor det er muligt at bade. Antallet og hyppigheden af strømfaldene tager til, og flodbunden byder på større og større udfordring – uden at det dog bliver nødvendigt at kravle på alle fire. Floden er på dette stykke kantet af Nerie som på denne tid netop blomstrer.

Rio Chillar strømfald
En af de mange små strømfald    (Privat foto cc: Hans Hugo From)

Efter i alt godt 2 timer når vi frem til det første egentlige vandfald. Her er det for alvor muligt at bade. Vandet er krystalklart og meget indbydende. Her indtog vi vor medbragte mad som styrkede os til hjemturen som vi påbegyndte umiddelbart efter.

Rio Chillar Nerja Pool
Vandfald og store pools at bade i     (Privat foto cc: Hans Hugo From)

Vi var heldige at vi startede relativt tidligt. Dette bevirkede at vi under store dele af opturen havde floden til os selv. På tilbageturen derimod var der tæt trafik af ”modvandrende” som faktisk var ganske larmende og generende for den samlede naturoplevelse.

Rio Chillar udflugt
Vi er ikke alene på hjemturen !     (Privat foto: Hans Hugo From)

Dette til trods, så fik vi set noget af det flotteste natur vi har oplevet i Spanien. Jeg kan slet ikke forstå at vi har ventet 17 år på dette. Efterfølgende har jeg fundet ud af at vi kunne have vandret endnu længere op i floden, og at der findes endnu større og flottere vandfald. Men vi fortryder ikke at vi vendte om på dette sted.

Selvom vi er vant til at vandre i bjerge er det alligevel anderledes trættende at vandre i vand. Vi må begge indrømme at vi var temmelig trætte da vi kl 15:30 vendte vor Helle Hollis udlejningsbil og satte kursen tilbage til Mijas.

Rio Chillar Nerja
Et velfortjent hvil !     (Privat foto cc: Hans Hugo From)

Fyldt op til bristepunktet med uforglemmelige, smukke og  positive indtryk – som vi kan leve længe på – eller i hvert fald indtil turen om 14 dage går til Capileira i Alpujaras hvor vi har planlagt en ny lille vandretur fra Mulhacen til Trevelez.

Fakta
Bilen lejer du naturligvis hos www.hellehollis.com

Rutens start
Calle Mirto findes let. Drej væk fra havet i Burriana rundkørslen og følg skiltene til markedet ”mercadillo”. Fortsæt op langs parkeringen og drej til venstre for enden af vejen. Du kommer nu på en betonvej der fører under motorvejsbroen. For enden af denne betonvej starter vandreturen.

Parkering
Der findes 62 overvågede P pladser for enden af betonvejen. Hvis disse alle er optagede så findes der parkering ved markedspladsen på Calle Mirto.

Rutens varighed og sværhedsgrad
Fra parkeringspladsen til vandfaldet 2 – 2,5 timers gang i jævnt tempo. Tilbage ad samme flod – i alt 4-5 timers vandring af middel sværhedsgrad. Hertil evt. pauser. Ruten egner sig til alle aldre – også børn på ned til 7-8 år. Det fine er jo at man kan vende om når man vil eller når man har fået nok. For at det skal blive rigtigt smukt skal man dog som minimum gå den første halve time op til vandkraftværket. Start så tidligt som overhovedet muligt. Gerne allerede kl 08:00. Jo længere du venter jo flere folk.

Hvad skal vi have med
Det er helt nødvendigt at have gode kondisko med en god sål og som kan tåle vand. Jeg kan ikke anbefale udtjente sko da de normalt ikke har megen ”slidbane”. Ikke at stenene i floden er glatte – men alligevel! Vand og en madpakke. (tror sagtens at flodvandet i nødstilfælde kan drikkes) Vi var glade for vore vandrestave som vi flittigt brugte. Især på nedturen hvor det var rart på forhånd at kunne ”lodde” vanddybden, og dejligt at have et ekstra ”støtteben”. Vandrestave kan købes i Decathlon helt ned til 12€ for et sæt.

Hvis du vil vide mere om turen så er du velkommen til at kontakte

Hans Hugo From, Direktør, Helle Hollis Car Rental hhfrom@hellehollis.com

 

Gå ikke glip af Malaga byfest (Feria) i august måned!

7/08/2014

Feria Malaga 2014

Så nærmer tiden sig til den årlige byfest i Malaga også kaldet ”Feria” på spansk. I år finder byfesten sted fra den 16 til den 23 august, og hvor der er en lokal helligdag i Malaga d.19 august. (Dvs at d. 19 august er butikker og museer lukket i Malaga)

Selve indvielsen af byfesten finder sted fredag ved midnatstid med et stort fest fyrværkeri ved stranden ”La Malagueta”, som ligger ved siden af Muelle Uno. Dernæst er der gratis koncert med musikgruppen Andy & Lucas,  efter den officielle indvielse .

De følgende dage vil du i dagstimerne kunne deltage i byfesten i centrum af Malaga by, særligt omkring Calle Larios og de omkring liggende gader. Du skal bare  følge menneske strømmen for at finde vej.

Fra kl.18 af bliver byfesten lukket i centrum af byen, og starter så op udenfor byen på det store byfest område, som ligger ved siden af Malagas kongress center.  Når du tager A-7 bliver der før Malaga kongress center vist af til ”Feria” fra motorvejen af.

På byfest området finder du ikke kun ”casetas” (telte), hvor du kan høre flamingo musik og få lidt tapas at spise, men der er også et stort Tivoli område, hvor børn og voksne kan prøve de forskellige attraktioner.

Det er forholdsvis let at parkere på byfest området udenfor Malaga by, idet der er store arealer afsat til parkering. Du kan parkere der på ubegrænset tid og  er næsten gratis, – idet man skal kun betale  1 euro som går til forskellige handicap foreninger.  Det er selvfølgelig lettere at finde en parkeringsplads først på aftnen end ved f.eks. kl. 22.

Og som sædvanligt, så minder vi dig om, at hvis du skal til Malaga lufthavn om aftnen i denne ”byfest uge”, så anbefaler vi, at du kører i god tid i forvejen, idet der kan forekomme kø ved af  -og tilkørsler til byfest området ved motorvejen.

God byfest !

Ødelæg ikke din ferie med fartbøder !

24/06/2014 | 1 kommentar

Bil

Vi har gentagne gange mindet om, at der er findes mange radar kontroller på de spanske veje, men desværre kan vi se på det store antal fartbøder vi får ind hver dag, at mange ”glemmer” at slippe foden på speederen.

Det er specielt to radar kontrol steder, hvor vi altid får bøder fra, og som vi vil oplyse jer om:

Radarkontrol på strækning A7 km 205,2 – km 200

På kystvejen A-7 fra Fuengirola i retning mod Marbella er der på km 205,2 en radar kontrol. Det er lige ved svinget ved fyrtårnet Calaburras.  Se link
På denne strækning må man køre 80 km og ved slutningen af strækningen ved La Cala de Mijas km 200 udregner radaren om man har kørt i gennemsnit 80 km/timen. Derfor er det ikke nok kun at køre langsommere ved denne ene radar, men under hele strækningen. Og det glæder selvfølgelig også i modsatte retning hvis du kommer fra La Cala de Mijas mod Fuengirola.

Radarkontrol i tunelen ved Torrox – strækning A7 km 287,7 – km 288,7
Det anden punkt er på A-7 i retning mod Nerja, fra km 287,7 til km 288,7. Det er i tunnelen ved Torrox hvor man må køre 100 km/t.
Også her udregner radaren den gennemsnitlige hastighed der er gennem tunnelen.

Skulle du være så uheldig at få en fartbøde, så husk at Helle Hollis altid fremsender et  informationsbrev til dig med kopi af bøden, så du er orienteret.

Det er vigtigt at understrege, at det er først når du modtager den orginale bøde i dit navn, at du skal betale den.  Man kan få  50% rabat, hvis man betaler indenfor et bestemt antal dage.

Selve betalingen kan ske online på DGT hjemmesiden (Den spanske trafikstyrelse hjemmeside).  Da hjemmesiden er på spansk, så har vi oversat proceduren til dansk og engelsk, som vi kan fremsende til dig. Envidere kan du også ringe til os, og vi kan være dig behjælpelig med betaling af bøden.

Så husk, at du vil altid først få et informationsbrev fra Helle Hollis vedr. bøden, og dernæst vil du modtage den orginale bøde i dit navn.  Enkelte kommuner kan tage flere måneder før de fremsender bøden og enkelte fremsender slet ikke.

God kørsel under din ferie og få ingen fartbøder.

Sankthans aften i Málaga

20/06/2014 | 2 kommentarer

SanktHans

Sankthans aften i Málaga er uden tvivl en af de mest magiske aftener i løbet af året i Málaga provinsen som bliver fejret om aften den 23. juni.

Hvordan fejres sankthans aften i Málaga?
Siden 18 hundredetallet er sankthans blevet fejret i Spanien. Dette er begivenheden, hvor familie og venner samles på stranden omkring et bål og der bliver grillet sardiner eller fisk for at nyde aftnen sammen. Efter midnat bliver der afbrændt nogle dukker som er blevet lavet specielt til lejligheden, og som ofte henviser til berømte personligheder.  Disse dukker bliver i Málaga kaldet for ”Juas” (Judas). Desuden er det en tradition at hoppe over ilden (bålet) og umiddelbart efter tage sig en svømmetur i havet eller i det mindste få sine fødder dyppet i havet medens man ønsker tre ønsker.

Sankthans aften traditionen
Traditionen bag sankthans aftnen med at lave bål på stranden og brænde ”Juas” af eller hoppe over ilden, kommer af, at man ønsker at efterlade dårlige tider.  Studerende, for eksempel, kan finde på at brænde noter og skolebøger af når skoleåret er afsluttet. Og andre skriver ned deres ønsker og brænder dem af eller smider dem i havet i håbet om, at de bliver opfyldt i løbet af sommeren. Selve bålritualet startede som en tradition med at give solen mere kraft, da solen langsomt bliver svagere og antallet af solskinstimer reduceres  efterhånden som sommeren skrider frem.

I gamle dage blev badesæsonen først startet når sommeren var officielt igang, så derfor var den første svømmetur ved midnatsfesten en henvisning til denne tradition og samtidig et symbol på rensning. Traditionen siger også, at temperaturen og klimaet på sankthans aften er en ledetråd til, hvordan vejret vil blive i resten af sommeren. Så hvis der f.eks. er vestenvind og meget varmt i løbet af natten, så vil de fleste sommerdage have disse egenskaber.

Sankthans aften i Málaga
I Málaga by bliver der afholdt sankthans aften på følgende strande: ”La Malagueta”, ”La Misericordia”, ”El Palo”, ”Limasa”, ”San Andrés”, ”Sacaba” og ”El Dedo. På alle disse strande er der koncerter og lidt fyrværkeri efter midnat.

Sankthans aften i Benalmádena
I Benalmádena bliver sankthans aften holdt samtidig med at den lokale byfest i Arroyo de la Miel starter. Denne bliver indviet med et stort festfyrværkeri kl. 1 om natten (d. 24.06). Så du kan starte aftenen på stranden ved Bil-Bil slottet og dernæst forsætte i byens gader.

Sankthans aften i Fuengirola
I Fuengirola er et af de mest populære steder for sankthans aften ved stranden der ligger ved siden af Sohail slottet  Her kan man leje ”grill både” på stranden til at grille sardiner eller andre fisk, og fejre sin sankthans aften med venner og familie.

Sankthans aften i Marbella
I Marbella fejres sankthans på næsten alle strande, men især på stranden ”El Pinillo” og ”El Cable” samles de fleste mennesker.  I San Pedro Alcántara bliver sankthans fejret  på stranden der ligger i udkanten af byen. Du vil også finde særlige sankthans arrangementer på barer og klubber som f.eks. ved ”El Trocadero” og  ”Nikki Beach”, hvor alle deltagere som regel er klædt i hvidt for at fejre den kortest nat i løbet af året.

Sankthans aften i Estepona
I Estepona fejres sankthans aften også på næsten alle strande, hvoraf de mest besøgte er  ”La Rada” og ”El Cristo”.  Også i Estepona er der tradition for at lave bål og grille sardiner på denne aften.

Vi ønsker jer en hyggelig sankthans aften i Spanien.

Postkort fra Andalusien

19/06/2014

Helle Hollis postcard

En af vores kunder, Bente og Ove Lustü,  har skrevet om en spændende tur rundt i Andalusien, som vi har fået tilladelse til at bringe.  Få dig nogle gode ideer til din næste rundtur i Andalusien.

Postkort fra Andalusien  -  Rejseperiode 28. april – 7. maj 2014

Kære venner og familie,

Da vi bestemte os for at sende en hilsen ad denne vej, gav det samtidig mulighed for at sende en hilsen til flere, end vi plejer. ”Kortet” indeholder ingen væsentlige oplysninger, så hvis du eller I ikke har nogen videre interesse i at få en hilsen fra Sydspanien, er der altså ingen læsetvang!

Tidspunktet for turen var valgt, fordi Ove i forbindelse med et biologikursus for 43 år siden i slutningen af april besøgte både naturparken og reservatet i Coto Donana, som ligger i floden Guadalquivirs delta. Dengang var han bl.a. så heldig at se den yderst sjældne iberisk los.

På forhånd havde han bl.a. forberedt (nærmest lovet) Bente, at hun bl.a. ville se underarten spansk kejserørn og især de meget spektakulære ellekrager og skadegøge, men ingen af dem lykkedes det at se! Fauna og flora er stadig meget rig og spændende, og vi så mange andre arter – bl.a. masser af biædere og hærfugle.

Til gengæld havde Ove også nærmest garanteret, at vi ikke ville komme til at se iberisk (spansk) los, men det gjorde vi til gengæld! Mens vi drak en kølig øl i skyggen på naturcenteret på El Acebuche i Huelva provinsen, prøvede Ove at fotografere nogle tillidsfulde blåskader, som drak vand og badede i en lille dam. Måske var det fuglene som tiltrak lossen? I hvert fald opdagede en af de tre andre gæster lossen ganske tæt derpå. Alle sprang op, og lossen flygtede. Ove nåede lige at tage et par halvdårlige billeder uden teleobjektiv og på en forkert lukkertid, men billedet kan bruges som dokumentation
OveLu_Los
cc: Ove Lustü

Blåskaderne fik vi aldrig fotograferet!

Iberisk los (Lynx pardinus) adskiller sig bl.a. fra den i bl.a. Norden forekommende los (Lynx lynx) ved at være væsentlig mindre og have en anden farve på pelsen. I følge Natura 2000 findes en verdensbestand på mellem 100 og 140 dyr. Iberisk los er dermed verdens sjældneste kattedyr. Det frygtes, at det bliver den første katteart, der udryddes, siden sabelkatten uddøde for 10.000 år siden! De mest pessimistiske beregninger siger 5 år! Så galt går det dog næppe – bla. fordi et opdrætningsprojekt med henblik på udsætning er iværksat. Mange dræbes dog i trafikken. Opdyrkning af levesteder og ulovlig efterstræbelse er også store problemer. Da vi kom hjem til hotellet, var rygterne om, at vi havde set los allerede løbet i forvejen, så vi måtte flere gange fortælle om oplevelsen – og dokumentere påstanden! Der var mange, der gerne ville have været med!

I naturparken Coto Donana foretages bevidste indgreb for bevarelse af naturen: Pinjeskove opstammes, så bedre lysindfald forekommer, korkege plantes og beskyttes mod græsning fra (kron)hjorte og kaniner. Indsamling af kork foretages ikke længere i disse områder, men aht. biodiversiteten ønskes korkege fortsat i landskabsbilledet (i naturparkerne!).

Landskaberne uden for naturparkernes og reservaternes afgrænsede områder var uigenkendelige. Korkegeskove var fældet og eukalyptusskove udfaset – sidstnævnte med den begrundelse, at jordbunden under eukalyptustræerne forringes, hvorved hjemmehørende og naturligt forekommende arter får svært ved at etablere sig. Desuden var store, komfortable veje blevet anlagt.

I stedet var områder, hvor der vanskeligt eller ikke kunstvandes, blevet tilplantet med oliventræer. Hvor der kunne kunstvandes, var jorden intensivt opdyrket med appelsin- og citronplantager eller fx grønsager, jordbær og asparges! Vandet hentes i floder og søer med de problemer, det forårsager! Der er i forvejen vandmangel! Dagtemperaturerne lå (sidst i april) omkring 30C, så meget var allerede afsvedet.

Vi boede to dage på et hyggeligt og billigt hotel i El Rocio, hvor vi havde fået balkon direkte ud til marismaen (marsk området). Herfra kunne vi sidde i ro og mag og betragte dyrelivet – en rigtig pensionisttilværelse! Andre var henvist til strandpromenaden, som i dagtimerne var fyldt med ornithologer og andre naturinteresserede, der med teleskoper og telelinser fik store oplevelser på nethinden og i fotoapparatet.

Herfra så vi alle områdets arter af hejrer og ibis, utallige flamingoer, hvidskæggede terner, sortterner og stylteløbere samt en mængde andre fugle i mindre mængder (bl.a. braksvaler). En rudel på 17 kronhjorte græssede fredsommeligt blandt køer og heste på den modsatte bred. Lige før solopgang, hvor temperaturen kunne være nede på 16C, sad vi på altanen og nød fuglene, som trak ind i marismaen fra overnatningspladserne i træer og buske længere væk. Der kunne være flokke med mere end 100 sorte ibis eller skestorke. Flamingoerne, som havde overnattet i vådområdet, flyttede til fouragerings områder tættere på land. Så snart det blev lidt lysere kom i hundredvis af sorte glenter i meget lav højde fra overnatningspladserne i pinjeskoven tættere på kysten. En enkelt blå glente overnattede der også.

Hotellet var vel nærmest ét, man kunne kalde et biodiversitets hotel. Landsvaler byggede over dørene på den overbyggede gang, der forbandt husene. Hotellets personale klarede problemet med de næsten flyvefærdige ungers ekskrementer ved at vaske gulvet under rederne adskillige gange om dagen. Når mørket faldt på, kom gekkoer i alle mulige størrelser frem fra revner og sprækker. De løb hen over vægge og lofter, hvor de sørgede for, at der hverken var insekter eller edderkopper på gange og værelser! Det var nok ikke tilfældigt, at hotellet udelukkende var beboet af fugle- og naturelskere! 3-4 arter af frøer kvækkede og blandede sig med nattens sangere. Vi undrede os lidt over, at der kunne forekomme mange frøer i områder med rigtigt mange hejrer. Det kunne dog se ud som om, frøerne dels valgte opholdssteder, hvor der ikke var så mange hejrer, og dels udelukkende var nataktive.

Adgang til naturparken Coto Donana begynder i El Rocio. Besøg i naturparken foretages i 4 hjuls trukne busser og med guide (til selve reservatet er der ikke umiddelbar adgang). Det var interessant at genopleve, men udbyttemæssigt stod det måske ikke helt mål med det, vi oplevede på egen hånd.

Det var faktisk først i El Rocio, vi havde turens 3. og 4. overnatning.

Da vi kom til Malaga fra København, havde vi på Stevens foranledning lejet bil hos ’Helle Hollis’, som er et dansk (opr. Silkeborg) ejet firma med mere end 1.000 biler ’i stalden’.

Da den administrerende direktør, Hans Hugo From, hørte, hvad vi ville foretage os – og ikke bare ’køre op og ned langs solkysten’, foreslog han os at bo på en ombygget vandmølle (tidligere olivenpresse) nær byen Ronda. Han tog selv op til det intime hotel med blot 16 værelser, når han ville stresse af og væk fra byens larm og jag. Han sagde, at maden dér var sublim og blandt det bedste, man kunne få nær Solkysten. Vi besøgte stedet men sov og spiste der ikke. Vi måtte give ham ret mht. omgivelserne. Det lød nærmest som en norsk fos, når vandet brusede forbi hotellet, hvor der var dækket op langs vandløbet. Lyden af vandet og den kølighed, vandet forårsagede, var skøn, så Bente har allerede ønsket sig tilbage til et par dages afslapning på det hotel (dog helst 1-2 uger tidligere end i år). Sammen med et par gæster havde Hans Hugo From besøgt hotellet dagen efter os. Da vi afleverede bilen, kom han tilfældigt forbi og fortalte, at hotellet havde skiftet kok, så nu ville han ikke længere omtale køkkenet som sublimt men kun rigtig godt! Selskabet havde fx fået en 7 retters middag, hvor de begyndte med en ærte/ingefær suppe! Den havde lagt grunden! Bortset fra i biludlejningsfirmaet mødte vi ikke én eneste dansktalende person på turen.

Efter ankomsten til Malaga på den første dag tog vi direkte til Ronda, som ligger i bjergene. På vejen gjorde vi holdt i en naturpark ved et udsigtspunkt, Mirador del Guarda Forestal i Sierra de las Nieves. Her findes en endemisk bestand af fyrrearten, Pinus pinsapo. Vel ude af bilen og under træerne opdagede vi, at man dårligt kunne flytte fødderne uden at træde på forskellige arter af flueblomster
OveLu_Ophrys-Speculum
cc: Ove Lustü – Ophrys speculum

Sikke en begyndelse på turen!

I Ronda havde vi de to første overnatninger. Vi boede på et pragtfuldt hotel med en enestående udsigt og direkte nabo til den 100m høje middelalder bro
OveLu_Ronda
cc: Ove Lustü  Ronda

Middagen var skøn. Morgenmaden var suveræn. Alle mulige lokale skinker og pølser var fx sat frem på morgenmads buffeten. Vi følte os nærmest som Jeppe i baronens seng! Vi besøgte den gamle bydel med kongeborgen (Palacio del Rey Moro). Borgen var lukket pga. renovering, men vi så det betagende, islamisk inspirerede og renoverede haveanlæg. Mursejlere og alpesejlere var nærmest på himlen døgnet rundt. Første rovfugl på himlen om morgenen var en slangeørn. Snart fulgte gåsegribbe og lille tårnfalk efter. Langs kløften over slugten er anlagt en spadsere vej. Herfra er der en utrolig udsigt, hvor man bl.a. kan stå og se ned på reder af lille tårnfalk. Arten ligner af udseende vores hjemlige tårnfalk på flere punkter, men den ruger i kolonier.

På den videre biltur så vi flere steder både høgeørn og dværgørn. Mens vi kørte ad en grusvej hørte vi en mærkelig lyd. Jeg troede, lyden kom fra bilen, så jeg stoppede straks. Lyden viste sig at komme fra mange knebrende hvide storke, som havde reder på ruiner og i træer langs vejen!

De følgende to dage stod mere på kultur. Vi boede to dage i Cordoba centralt og direkte over for den fantastiske mezquita (moske) fra maurertiden, så vi havde let adgang. Borgen Alcázar de los Reyes Cristianos, hvorfra krigen mod maurerne en overgang førtes fra, var bestemt også en rejse værd.

Hvert år i maj holdes en patio festival i to uger, hvor folk åbner deres ellers lukkede gårdhaver. Vi nåede 14-15 haver, inden der blev lukket for siestaen.
OveLu_PatiosCordoba
cc: Ove Lustü – Los Patios de Córdoba

Man stod i kø for at komme ind i de enkelte haver. Det var interessant at se, at også unge mennesker (især kvinder) og skoleklasser med børn på 10-11 år kom og blandede sig med ældre og turister. ’Havefestivalen’ blev sponseret af byens restauranter. Byen har i perioden samtidig udsmykkede torve og med blomstersmykkede kors. På et af torvene var der i forbindelse med festivalen om aftenen levende sang og musik med mange hold af flamencodansere og med masser af dansere i alle aldre. Det var utrolig hyggeligt at opleve i tusmørket, mens vi spiste på torvet, og mens mursejlerne skrigende fløj rundt over vore hoveder.

Herefter gik turen til Granada, hvor vi ligeledes boede centralt i et par dage. Adgangsbilletter med rundvisning til Alhambra var bestilt på forhånd. Det blev en stor oplevelse med en velbevandret og inspirerende hollandsk rundviser (Johan Maarten), der på engelsk viste rundt og fortalte i 4 timer. Her var pengene godt givet ud! Alhambra er et ’must’, hvis man er på de kanter!
OveLu_loevegaarden
cc: Ove Lustü – Løvegaarden

Herefter gik turen tilbage mod Malaga, hvor bilen skulle afleveres og flyet nås. På vejen gjorde vi holdt ved en stor indsø (Laguna de Fuente de Piedra) og beundrede de mange tusinder af flamingoer, som fløj lavt over den spejlblanke sø. Det så nærmest ud som om, der var dobbelt så mange fugle! Ved søen var der også en stor koloni af sandterner – en art der vist kun findes én meget lille koloni af i Danmark (på Langli i Ho bugt).

Om vi skal tilbage en anden gang? Jo, jeg tror godt, at Bente kan lokkes! Hun er allerede begyndt at læse om det lidt nordligere liggende Extremadura! Tak fordi du holdt ud!

Mange hilsener Bente & Ove

Vi takker mange gange Bente og Ove for den fine rejsebeskrivelse!  Og hvis I har lyst til overnatning på landhotellet udenfor Ronda, som blev omtalt, så hedder det Molino del Santo klik her.

Er der andre af vore kunder som har en spændende rejse beskrivelse her i Andalusien som I ønsker at dele med os, så er I velkomne til at skrive til marketing@hellehollis.com

 

 

 

Ny trafiklov i Spanien

15/05/2014 | 2 kommentarer

Lyssignal

Den 9 maj blev en ny trafiklov i Spanien indført med væsentlige ændringer i forhold til den gamle lov.

Et af formålene med denne lov er at alle EU lande skal udveksle oplysninger og samarbejde vedrørende trafik sikkerhed,  trafik overtrædelser og bøde pålæg.

Det er specielt vedr. trafikovertrædelser begået af en EU borger i et andet EU land at der lægges vægt på samarbejde og udveksling af information så det vil være lettere for den spanske trafikstyrelse at opkræve bøder ved f.eks. hastighedsovertrædelse eller spirituskørsel.

En anden vigtig ændring, specielt for fastboende udlændinge, er at den private bil skal være indregistreret  på spanske nummerplader. Hidtil var der et hul i loven som gjorde det svært at opkræve bøder fra fastboende udlændinge, hvis bilen var registeret på udenlandske nummerplader. Denne lovændring træder i kraft i løbet af juni måned.

Derudover er der følgende ændringer:

- Bøde ved spirituskørsel : Bøden forbliver på 500 euro og man får taget 4-6 klip fra sit kørekort. Bøden kan dog hæves til 1000 euro hvis føreren har fordoblet promillegrænsen eller hvis man tidligere er blevet taget for spirituskørsel.

- Bøde for narkotika forbrug: Det er ikke længere nødvendigt for politiet at påvise at narkotika indtagelsen påvirker kørslen. Bøden bliver 1000 euro og føreren mister 6 klip af sit kørekort.

- Obligatorisk at medvirke i alkohol eller narkotikatest: Såvel  fodgængere som bilister er tvunget til at medvirke i alkohol eller narkotika tests, hvis politiet finder det nødvendigt. Det er ikke længere nødvendigt at der er sket en ulykke eller trafik overtrædelse for at udføre testen.

Det bliver forbudt at anvende udstyr der advarer om fartmåler der ikke er kendt i forvejen. Bøden bliver på 200 euro og 3 klip i kørekortet.

Bøde for påkørsel af vildt:  Der bliver nu førerens ansvar hvis der påkøres vildt med undtagelse af, at der har været en jagt i området de foregående timer.

- Bøde uden at blive stoppet af politiet: Det er nu muligt for politiet at give en bøde uden at stoppe bilen og identificere føreren.

Længere frist for at få rabat for betaling af bøde:  Man har nu op til 20 dage til at betale bøden og dermed opnå 50% rabat. Hidtil var der en frist på 15 dage, hvis man skulle opnå rabatten.

- Politiet kan nu immobilisere bilen hvis der sidder et barn på forsædet der er under 135cm høj.

Vi kan her i Helle Hollis dagligt se at der kommer desværre mange parkerings og fartbøder  ind, så vi beder vore kunder om at overholde alle trafikregler. Glem ikke, at du som fører af bilen er ansvarlig for din kørsel og i tilfælde af en bøde så vil den nå dig i dit hjemland.

God kørsel !